Kamienne blaty to rozwiązanie, na które w ostatnich latach decyduje się całkiem spora rzesza osób. Przed nimi jedna istotna decyzja, a mianowicie wybór kamienia, z którego wykonana zostanie ich powierzchnia robocza. Często branymi pod uwagę surowcami są marmur i granit – dwa kamienie naturalne, które więcej dzieli niż łączy. Posiadają bowiem zupełnie odmienne właściwości użytkowe i tylko jeden z nich będzie trafionym wyborem na blaty kuchenne kamienne! Który – o tym powiemy poniżej!
Blaty kamienne z luksusowego marmuru. Czy ta inwestycja ma szansę się opłacić?
Marmur to kamień od wieków ceniony przez człowieka. Jest synonimem pięknego wyglądu, klasy oraz luksusu. Nic więc dziwnego, że posiada szeroki zakres zastosowań, w tym można także zamówić wykonane na jego bazie blaty kuchenne kamienne. Czy będzie to dobry wybór? Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy wcześniej poznać bliżej właściwości marmuru oraz zestawić je z warunkami, jakim będzie musiał sprostać w domowej kuchni.
Pod nazwą marmuru kryje się cenny kamień o charakterystycznym użyleniu i unikalnych walorach dekoracyjnych. Jego przepiękny wygląd idzie jednak w parze z dość niską odpornością na uszkodzenia mechaniczne różnego rodzaju. Marmur bardzo łatwo ukruszyć, zarysować czy odbarwić, w związku z czym zakres jego zastosowań jest ograniczony. Co ciekawe, marmur nie jest kamieniem polecanym przez ekspertów na blaty kuchenne, właśnie ze względu na zbyt duże ryzyko naruszenia jego delikatnej struktury w czasie normalnego, codziennego użytkowania.
Mimo tego, że profesjonalne firmy kamieniarskie raczej odradzają blaty kuchenne kamienne z marmuru, niektórzy świadomie się na nie decydują. Dokonując takiego wyboru, warto wiedzieć, na co zwracać szczególną uwagę, aby wydane pieniądze nie poszły na marne. Przede wszystkim, należy regularnie impregnować marmurowe blaty, od razu usuwać powstałe na nich zabrudzenia i osuszać rozlane płyny, a także unikać kontaktu blatów z ostrymi akcesoriami i narzędziami.
Blaty kuchenne kamienne z granitu. Sprawdzony wybór dla każdego?
Zamiast obsesyjnie dbać o blaty i codziennie obawiać się o ich dobry stan i wygląd, wystarczy zainwestować w kamień naturalny, który jest wprost stworzony do tej roli! Mowa o granicie, który nie bez powodu jest najchętniej wybieranym materiałem na blaty kuchenne kamienne. W przeciwieństwie do delikatnego marmuru, granit jest bowiem surowcem niezwykle trwałym i odpornym na uszkodzenia i to do tego stopnia, że możemy bezpośrednio na jego powierzchni kroić produkty spożywcze, rozbijać mięso, a nawet ustawiać rozgrzane naczynia bez stosowania dodatkowych podkładek.
Zaletą granitu jest także jego praktycznie bezobsługowy charakter. Można go impregnować rzadziej niż jest to zalecane w przypadku innych gatunków kamienia naturalnego, a na co dzień wystarczy jedynie oczyścić blaty z bieżących zabrudzeń i od czasu do czasu umyć całą ich powierzchnię wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Granit góruje nad marmurem także pod względem swojej estetyki – jest zdecydowanie bardziej uniwersalny, a szeroki wybór jego kolorów, wzorów oraz wykończeń pozwala na jego dopasowanie do wystroju niemal każdej współczesnej kuchni.